Dynia jest warzywem, które posiada ponad 45 odmian! Istnieją małe, średnie, duże i prawdziwe giganty. Czy wiesz, że nie wszystkie z nich są pomarańczowe? Jest jednym z najbardziej odżywczych warzyw, ponieważ zawiera liczne witaminy, minerały oraz przeciwutleniaczy. Czy wiesz, że nie wszystkie z nich są pomarańczowe?
Zbawienne działanie dyni na organizm człowieka związane jest z bogactwem jej zawartości. Z najważniejszych należy pamiętać o działaniu przeciwzapalnym i antynowotworowym (beta-karoten), wzmacnia układ odpornościowy (cynk, witamina C), dba o piękną skórę (wit A, C, E, cynk, siarka, potas, magnez i wapń), idealnie nawilża (woda stanowi 90% jej składu), zwalcza wirusy i pasożyty (kukurbityna), pomaga schudnąć (1 kubek gotowanej dyni to jedyne 49 kcal i 3g błonnika), poprawia samopoczucie (osoby stosujące koloroterapię twierdzą, iż pomarańczowa barwa ożywia, stymuluje, pobudza do działania, a także dodaje otuchy) oraz pomaga zwalczać niektóre choroby jamy ustnej, np. afty (kwas foliowy), zajady, pieczenie i zapalenie języka, palenie w gardle (żelazo).
Warto docenić walory smakowe oraz zdrowotne dyni. Należy do warzyw lekkostrawnych. Dużym jej plusem jest fakt, iż można ją dostarczać organizmowi pod każdą postacią, wykorzystując miąższ oraz pestki. Wykorzystując w pełni sezon dyniowy można wzbogacić organizm w szereg cennych składników odżywczych, co każdemu wyjdzie na zdrowie. Nic tylko jeść i patrzeć!