Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będę one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności
przycisk zamknij
Ta witryna używa plików Cookies. Więcej TUTAJ
przycisk zamknij
Chcesz dowiedzieć się więcej?
przycisk zamknij

Dziękujemy, zapytanie zostało wysłane do Esclinic.

Czosnek w okresie jesienno-zimowym
to obok dyni warzywo numer 1!

  |  
  |  

 

Wystarczy zjadać tylko jeden ząbek czosnku dziennie, by w krótkim czasie odczuć jego zbawienny wpływ na zdrowie. W tym niewielkim ząbku kryje się bowiem cała apteka – związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy (B1, B2, PP, C, prowitamina A), liczne sole mineralne (m.in. potasu, wapnia, magnezu) oraz rzadkie mikroelementy (m.in. kobalt, chrom, nikiel). Ale najcenniejsze w czosnku są olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę, związek o charakterystycznym ostrym zapachu. Najzdrowszy jest czosnek surowy, lecz ze względu właśnie na jego specyficzny zapach, nie przez wszystkich akceptowany, rzadko jadamy go w tej postaci.
Czosnek pomaga zwalczyć infekcje, chroni przed zawałem i udarem, wspomaga trawienie, niszczy pasożyty jelit, obniża ciśnienie krwi, hamuje rozwój bakterii ( olejki w nim zawarte są bogate w związki siarki, co powoduje, że jest on naturalnym antybiotykiem ) i grzybicy jamy ustnej, działa antynowotworowo, ale także odmładza (bogactwo przeciwutleniaczy opóźnia proces starzenia się organizmu, ale także dostarcza wiele witamin i minerałów, które przyczyniają się do ładnego wyglądu skóry )!

Jeśli dopadnie Was jesienno-zimowe przeziębienie zastosujcie naszą sprawdzoną nalewkę czosnkową. Realizacja przepisu wymaga czasu, ale naprawdę warto!


Składniki:
– główka czosnku ( ważne, aby był pochodzenia polskiego )
– 0,75 litra wódki
– 1 cytryna
– 1 szklanka miodu


Czosnek należy obrać i pokroić w słupki. Cytrynę dokładnie umyć i bez obierania ze skóry pokroić w ćwiartki. Miód delikatnie podgrzać ( w płynnej postaci szybciej i łatwiej się rozpuszcza ). Naczynie, w którym będzie przechowywana nalewka musi mieć co najmniej 1,2 litra pojemności.
Do naczynia należy włożyć pokrojony czosnek i cytrynę, wlać miód i wszystko zalać wódką. Tak przygotowaną miksturę należy odstawić na dwa miesiące w ciemne i suche miejsce. Po upływie określonego czasu płyn trzeba przelać, cytrynę wycisnąć. Całość przefiltrować i zostawić na kolejne dwa miesiące. Jednak jeśli poczujemy, że chwyta nas katar nie ma co czekać tylko popijać nalewkę

W stanach obniżonej odporności należy spożywać 20-30ml nalewki wieczorem. Nie obawiajcie się przykrego zapachu z ust o poranku, miód i cytryna doskonale niwelują posmak czosnku

Dużym atutem naszej Kliniki Stomatologicznej jest także bogata gama usług. Wychodzimy z założenia, że każdy nasz pacjent jest wyjątkowy i każdy zasługuje na to, co najlepsze, dlatego też oferowana przez nas stomatologia obejmuje szeroki wachlarz zabiegów, które pomagają odzyskać piękny i zdrowy uśmiech. Oferujemy m.in. kompleksowy przegląd jamy ustnej, leczenie zachowawcze, wybielanie zębów, licówki, implanty oraz nowoczesne borowanie piaskiem (abrazja powietrzna) będące alternatywą dla tradycyjnego wiertła.

USŁUGI STOMATOLOGICZNE

USŁUGI MEDYCYNY ESTETYCZNEJ

Udogodnienia, które dla Ciebie przygotowaliśmy:

CENNIK
LEKARZE
KONTAKT