Wystarczy zjadać tylko jeden ząbek czosnku dziennie, by w krótkim czasie odczuć jego zbawienny wpływ na zdrowie. W tym niewielkim ząbku kryje się bowiem cała apteka – związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy (B1, B2, PP, C, prowitamina A), liczne sole mineralne (m.in. potasu, wapnia, magnezu) oraz rzadkie mikroelementy (m.in. kobalt, chrom, nikiel). Ale najcenniejsze w czosnku są olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę, związek o charakterystycznym ostrym zapachu. Najzdrowszy jest czosnek surowy, lecz ze względu właśnie na jego specyficzny zapach, nie przez wszystkich akceptowany, rzadko jadamy go w tej postaci.
Czosnek pomaga zwalczyć infekcje, chroni przed zawałem i udarem, wspomaga trawienie, niszczy pasożyty jelit, obniża ciśnienie krwi, hamuje rozwój bakterii ( olejki w nim zawarte są bogate w związki siarki, co powoduje, że jest on naturalnym antybiotykiem ) i grzybicy jamy ustnej, działa antynowotworowo, ale także odmładza (bogactwo przeciwutleniaczy opóźnia proces starzenia się organizmu, ale także dostarcza wiele witamin i minerałów, które przyczyniają się do ładnego wyglądu skóry )!
Jeśli dopadnie Was jesienno-zimowe przeziębienie zastosujcie naszą sprawdzoną nalewkę czosnkową. Realizacja przepisu wymaga czasu, ale naprawdę warto!
Składniki:
– główka czosnku ( ważne, aby był pochodzenia polskiego )
– 0,75 litra wódki
– 1 cytryna
– 1 szklanka miodu
Czosnek należy obrać i pokroić w słupki. Cytrynę dokładnie umyć i bez obierania ze skóry pokroić w ćwiartki. Miód delikatnie podgrzać ( w płynnej postaci szybciej i łatwiej się rozpuszcza ). Naczynie, w którym będzie przechowywana nalewka musi mieć co najmniej 1,2 litra pojemności.
Do naczynia należy włożyć pokrojony czosnek i cytrynę, wlać miód i wszystko zalać wódką. Tak przygotowaną miksturę należy odstawić na dwa miesiące w ciemne i suche miejsce. Po upływie określonego czasu płyn trzeba przelać, cytrynę wycisnąć. Całość przefiltrować i zostawić na kolejne dwa miesiące. Jednak jeśli poczujemy, że chwyta nas katar nie ma co czekać tylko popijać nalewkę
W stanach obniżonej odporności należy spożywać 20-30ml nalewki wieczorem. Nie obawiajcie się przykrego zapachu z ust o poranku, miód i cytryna doskonale niwelują posmak czosnku